Fotboll och musik

Något som är precis lika självklart som fotbollsdubbar, läderbollar och grästuvor beträffande fotboll är musiken. Det har säkerligen inte undgått någon att olika lags supportrar gärna sjunger tillsammans och gör det med hjälp av gamla klassiska låtar som de ger ny text. Det finns också mer moderna låtar som olika lag använder sig av. Det är dock vanligast att fotbollssupportrar använder sig av ramsor och inte hela låtar, vilket är helt förståeligt. Jag tänkte ge er exempel på alla de tre olika varianterna, två utav dem kommer såklart från klubben i mitt hjärta, Manchester United.

Ramsan
Supportrar använder sig väldigt gärna av ramsor som är mycket enkla. Enkla melodier, enkla texter som ofta upprepar sig på samma sätt och därför blir det lätt för alla, gammal som ny, att börja sjunga på ramsan och stämma in i den mäktiga kör som hörs på många fotbollsplaner runt om i Europa. De kan tyckas löjliga, kanske lite barnliga, men de kommer alltid vara effektiva, som denna om legenden Darren Fletcher.

 

Låten baserat på klassikern
Detta är en klassisk Manchester United-låt som grundar sig på en gammal låt. Denna supporterklubb har gjort den till en hyllningslåt till sitt favoritlag och refrängen brukar kunna användas just som ramsor på arenorna. Dessa låtar är kanske mer till för att spelas på pubar och fester för fansen, ett sätt att helt enkelt ladda upp inför stundande match. Inte en speciellt bra låt kanske, men den är väldigt förbrödrande när alla sjunger med i stämkören.

 

Originallåten
Det finns också de fotbollsklubbar som ger artister i uppdrag att komponera en helt unik låt för klubben, utan att för den delen basera den på en gammal låt eller melodi. Det finner mer eller mindre lyckade exempel på sådana låtar, vissa är till och med helt horribla, men den introlåt eller specialskrivna låt som jag tycker är allra bäst kommer faktiskt från Sverige, och närmare bestämt IFK Göteborg. Snart skiner Poseidon är en fantastisk låt av Joel Alme som definitivt sätter Ullevi i gungning när den spelas och sjungs av mängder av fans.

Ett tips är dessutom att spana in dessa olika låtar på Youtube när supportrarna sjunger. Gåshud oavsett vilket lag man hejar på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Bloogg